понеделник, 1 март 2010 г.

78 ВУЗ-а има в Германия

Основната система на обучение в Германия включва 78 университета и прикрепени към тях филиали.

В страната висшите учебни заведения са три типа - класически, чиято история започва още от средновековието, технически, получили статуса си в процеса на развитие на технологиите, и университети, възникнали в последните 30-40 години в пика на стремителното развитие на висшето образование.

Към първата група немски университети се числят учебни заведения от класата на Хайделбергския университет, университетите във Фрайбург, Тюбинген и др. Първоначално те включвали единствено философски, медицински и теологически факултети, но с течение на времето започват да се изучават и други науки, но старите факултети остават водещи. Към втория тип се отнасят висшите технически училища в Хановер, Аахен, Дармщат. Границата между техническите университети и университетите често е условна. Така университетът в Росток има технически факултет, а техническият университет „Карол Вилхелмин" в Брауншвайг има хуманитарни и обществени подразделения.

В трета група университети се причисляват Рурският университет в Бохум, университетите в Констанц, Регенсбург, Билефелд. Всички те не могат да се конкурират с класическите по разнообразие на подготовката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар