понеделник, 1 март 2010 г.

Ректора на УАСГ: Подготвяме строителни кадри по световни стандарти

- Г-н ректор, наскоро връчихте дипломите на поредния завършващ випуск на УАСГ. Тържеството бе уважено от трима министри. На какво се дължи вниманието към университета?
- Нашето учебно заведение е първото висше техническо училище в страната. От него впоследствие се обособяват останалите технически университети. През годините тук се създава и Българската школа по архитектура, строителство и геодезия, спечелила признание както в България, така и по света. Днес повече отвсякога търсенето на високо подготвени кадри в строителния сектор излиза на преден план, тъй като предстои строителството на важни инфраструктурни обекти и успешното усвояване на средства от еврофондовете. Нашите специалисти са напълно подготвени да отговорят на тази потребност. Нека само да напомня, че преди няколко години федерацията на европейските инженерни асоциации сама покани УАСГ да акредитира специалностите си. Днес нашите възпитаници имат възможността да получат званието „Евроинженер". УАСГ единствен в страната провежда обучение по специалност „Архитектура*, призната в цяла Европа. Няма друг строителен университет в България, който притежава такива престижни акредитации.

- В каква посока предстои да се развива УАСГ и обучението на студентите ви?
- Специалностите ни са традиционни и утвърдени. В тях въвеждаме обучение по т.нар. еврокодове и нови методи, съобразени с най-новите информационни технологии. Засилва се и практическото обучение на студентите под формата на учебни и преддипломни стажове във фирмите от строителния отрасъл, с което се създава пряка връзка между студентите и бъдещите им работодатели. Освен съществуващото обучение на немски език и диплома от ТУ-Виена, вече въведохме и обучение изцяло на английски език по специалност „Строителство на сгради и съоръжения". Така отваряме УАСГ и за чуждестранни студенти. Имаме много студенти от Балканския регион. Преди няколко месеца се върнах от Виетнам, където бях по покана на Техническия университет в Ханой, и ви уверявам, че интересът на азиатските младежи за обучение при нас също е голям. В най-скоро време това ще прерасне в договори за двустранен обмен на студенти.

- Как се отразява финансовата криза на търсенето на специалисти от строителния сектор? Намират ли лесно работа вашите възпитаници?
- Завършилите УАСГ през годините почти не са оставали без професионална реализация. Строителният отрасъл предлага изключително широка гама от възможности - от проектирането, през строителството и менажирането на строителни обекти, така и реализация в общински и държавни структури на високо управленско ниво. Подготовката на нашите възпитаници позволява те да се адаптират отлично при всякакви условия и предизвикателства на практиката. Независимо от финансовата криза, добре подготвените кадри винаги ще намират успешна реализация. Още като студенти възпитаниците ни имат възможност да започнат работа във фирми от строителния отрасъл, с които поддържаме добри професионални отношения чрез сектор „Кариери" на студентския съвет. Завършилите са много добре приети в Европейските страни, САЩ, Канада. Мотото на нашия университет е „Дипломата от УАСГ - гаранция за успешна професионална реализация в България и навсякъде по света".

- Стартираха кандидатстудентските кампании на всички университети. Вие какво ще посъветвате младите хора?
- Сега в страната ни има повече от 50 държавни и частни университета, предлагащи над 200 специалности, а приемът от няколко години е почти равен на броя на завършващите средните училища, да не говорим, че и университетите в Европа отдавна са отворени за нашите деца. На практика това означава, че всеки, който иска да продължи да учи, може да го направи. Затова аз бих посъветвал младите хора да си дадат сметка какво всъщност желаят, защото висшето образование не бива да бъде самоцел или една диплома в повече. Висшето образование е първата стъпка към сериозен професионален избор и реализация в живота, предпоставка за упражняването на дадена професия. И ако днес младите хора са се насочили към УАСГ, значи са направили добър избор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар