понеделник, 1 март 2010 г.

6 професионални направления в ХТМУ

ХТМУ е получил най-висока оценка при две последователни институционални акредитации в България и акредитация на три специалности от Европейската асоциация на инженерите - FEANI.

Към момента са акредитирани 6 професионални направления, едно е в процедура и 55 научни специалности в ОНС "Доктор". Само тук се обучават инженери по металургия и специфични химични технологии. Подготвят се специалисти, готови да развиват модерни технологии, да създават нови материали и да решават станалите ежедневие екологични проблеми. В момента в ХТМУ се обучават общо 3540 студенти в ОКС бакалавър и магистъв.

Новият Библиотечно-информационен център към ХТМУ е най-модерният сред сродните центрове на висшите учебни заведения в България. Хранилището за литература може да съхранява до 100 000 тома. Изградена е информационна система от 70 компютърни места, от които 15 са за читатели, а други 12 могат да ползват локални и онлайн база данни, както и да се правят справки в електронния каталог.
Международният престиж на образованието и научните изследвания в ХТМУ се проявява и в нивото на мобилност в европейските програми ТЕМПУС, СОКРАТ, ЕРАЗЪМ, ЕРАЗМУС МУНДОС, ЛЕОНАРДО. За университета е известно, че има най-висок процент студенти, включени в програмите за обмен с над 40 университета от ЕС. На тази база са постигнати и безспорните резултати по хармонизация на обучението с европейски университети и двустранно признаване на дипломите с два немски университета и един френски. В процеса на международен обмен ХТМУ участва в пет европейски мрежи по образование. Силно впечатление прави мястото на университета в различни класации, публикувани в наши и чужди издания, които правят ранжиране на университетите по различни признаци. Най-често това са ниво на научна продукция, призната от авторитетни научни фондации. Във всичките тези класации ХТМУ, независимо от размера на академичният си състав, заема трето или четвърто място сред национални и завидни позиции в международни научни центрове. При последното цитиране на американска фондация по общ обем на научните публикации в списания с импакт фактор, ХТМУ е на първо място сред техническите университети и на трето сред всички български висши училища. Важно е да се спомене, че 70% от випусниците на ХТМУ имат висока самооценка за академичните си постиения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар