неделя, 28 февруари 2010 г.

Започва 16-ото изложение „Кандидатстудентска борса"

Изборът на професия трябва да става след получаване на колкото може по-пълна информация. Има информация на сайтовете на университетите и колежите, но тя не може да бъде пълна. На всички въпроси могат да отговорят преди всичко представителите на учебните отдели на висшите училища. Те имат необходимата за кандидат-студентите и техните родители информация. За да не се налага да се обикалят висшите училища из цялата страна, няколко държавни университета създават сдружение „Кандидатстудентска борса". Тази година за 16-и пореден път сдружението организира изложения на университети и колежи в София, Пловдив, Добрич, Варна, Бургас, Монтана, Велико Търново и Стара Загора. На тези изложения кандидат-студентите и техните родители могат да се срещнат с представителите на висшите училища и да зададат своите въпроси. Ще получат компетентни отговори. На някои от щандовете могат да получат
и подробни справочници, документи за кандидатстване, тестове, задачи и др. Стартът е в София в музея „Земята и хората" с дати 25 - 27 март.

През учебната 2009/2010 г. част от университетите проведоха предварителни конкурсни изпити. Добре е младежите да знаят, че Кандидатстудентската борса е насочена не само към завършващите средно образование, но и към ученици и техните родители, които през 2011 г. ще кандидатстват, за да продължат образованието си. Ранната ориентация ще помогне да засилят подготовката си по предмети, които участват в конкурсните изпити или при формиране на бала. Тазгодишната Кандидатстудентска борса показа внимателното и пестеливо отношение на ВУ. Очевидно недобрите финансови условия ориентираха участниците избирателно. Информацията от предходните години е показала къде какъв е интересът към даден университет и през тази година ориентацията е съобразно този интерес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар